Edukacinė Išvyka „Susipažinimas su vargonais“

Sausio 18 dieną Kauno 1-osios muzikos mokyklos fortepijono klasės aštuntokai dalyvavo edukacinėje išvykoje „Susipažinimas su Kauno šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos vargonais“. Tradiciškai jau kelinti metai po egzamino dalies, kurioje atliekame barokinę polifoninę muziką, vykstame į Kauno bažnyčias – kad geriau įsivaizduotume, kaip barokinė muzika skambėjo jai įprastoje aplinkoje.

Pernai lankėmės Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje, o šiemet vėl prisilietėme prie arkikatedros vargonų.

„Šitas instrumentas gali būti laikomas svarbiausiu Lietuvos vargonų kultūroje nuo pat vargonų kultūros pradžios Lietuvoje – tiek pagal savo skambesį, tiek pagal įdomią struktūrą“, – sakė Kauno religinės muzikos centro vadovė Dalia Jatautaitė. Mokytoja Dalia ne tik akompanuoja mūsų mokyklos instrumentalistams, bet dar dėsto vargonų specialybę J. Gruodžio konservatorijoje. Ji įkvėptai pasakojo mokiniams apie didžiausius Lietuvos istorinius vargonus.

uos 1882 m. pastatė Vilniaus vargonų meistras Juozapas Radavičius. Tai – žymiausias ir įspūdingiausias jo kūrinys. Romantiniai trijų manualų ir 63 registrų vargonai ilgiau nei šimtmetį buvo didžiausi Lietuvoje (2000 m. vienu registru juos aplenkė naujieji Vilniaus Šv. Jonų bažnyčios vargonai). 2016 m. buvo baigta kelerius metus trukusi Kauno arkikatedros vargonų restauracija. Vargonininkė ne tik pasakojo, bet ir demonstravo mokiniams instrumentų karaliaus galimybes. Supažindino su rankinėmis klaviatūromis-manualais, kojine klaviatūra-pedalais, taip pat „mygtukų“ ir „kaištukų“ – t. y. registrų įvairove ir kombinacijomis. Mokiniai galėjo pasivaikščioti tarp skambančių vamzdžių, sužinojo, kad pedalinei klaviatūrai reikalinga atitinkama avalynė, kad vargonai yra pučiamasis-klavišinis instrumentas ir daug kitų įdomių dalykų. Visi mokiniai galėjo pagroti savo egzamino kūrinius katedros vargonais. Skambėjo J. S. Bacho, G. F. Hendelio fugos, invencijos, senoviniai šokiai iš siuitų, D. Zipoli, J. Pachelbelio, J. P. Kirnbergerio preliudai ir fugetės.

Labai ačiū vargonininkei Daliai Jatautaitei už pasakojimą ir visas vargonų spalvas. Tesitęsia tradicijos!

Parengė: mokytoja ekspertė Rūta Bimbaitė


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas