Edukacinis projektas „Draugystės kelias“

Lapkričio 26 dieną mūsų mokyklos mokiniai ir mokytojai išsiruošė į kelionę pagal tarptautinį edukacinį projektą „Draugystės kelias“, kurį parengė mokytoja Svetlana Mažeikienė. Kelias mus vedė į Lenkiją – į lietuvišką Punsko kraštą. Ten mezgėme draugiškus kontaktus su Punsko savivaldybės I-ojo laipsnio muzikos mokykla.

Gražioje, akmenimis grįstoje miestelio aikštėje mūsų nedidelę kompaniją, išlipusią iš mikroautobuso, su duona ir karštais gėrimais pasitiko Punsko muzikos mokyklos direktorė Sylwia Sawicka-Roszko, mokytoja Svetlana bei bibliotekininkės – Danutė Vitkauskienė ir Rūta Burdinaitė. Ponia Rūta pravedė išsamią ekskursiją po įspūdingą Punsko bažnyčią. O ponia Danutė lydėjo mus tolesnėje ekskursijoje po Punsko miestelį ir valsčių. Apsilankėme Punsko lietuvių kultūros namuose – ilgai statytuose, su puikia sale (kurioje gal ateityje koncertuosime…). Toliau mūsų laukė rekonstruota, savo galybe užburianti prūsų ir jotvingių gyvenvietė Ožkinių kaime.

Čia mums viską pasakojo ir su meile aprodė pats muziejaus įkūrėjas ponas Petras Lukoševičius. Muziejus įkurtas gražiame miške, su galybe medinių istoriją atkuriančių statinių, iškastų prūdų.

Ponia Danutė po to mus lydėjo į dar vieną muziejų po atviru dangumi – Lenkijos lietuvių skanseną. Tai yra atkelta XIX a. penkių pastatų sodyba su ekspozicijomis. Čia pastatyta klėtelė ir karčiama, vyksta kasmetinis klojimo teatrų festivalis. Šioje karčiamoje visi gardžiai papietavome.

Tada jau grįžome į Punsko muzikos mokyklą repetuoti. Mūsų laukė bendras koncertas.

Koncerte gražiai pasirodė mūsų mokyklos pianistai – Amelija Bačėnaitė (mokyt. J. Žemaitytė), Tadas Markevičius (mokyt. S. Mažeikienė), Nida Ardzevičiūtė, Oskaras Labanauskas (mokyt. R. Derbutienė), Paulina Pėžaitė (mokyt. R. Bimbaitė), smuikininkai – Julija Morkūnaitė, Aurėja Vasiliauskaitė, Motiejus Diržinauskas (mokyt. K. Katavičiūtė), akordeonistai – Mantas Balnaitis, Marius Balnaitis (mokyt. K. Dabravolskaitė), Justas Rukas (mokyt. J. Macevičienė), birbynininkas Kajus Dargis (mokyt. A. Beinaris), fleitistė Viktorija Daugėlaitė (mokyt. A. Sipavičienė).

Susidomėję išklausėme pusantros valandos koncertą, kuriame grojo nemažai Punsko mokyklos akordeonistų, kuriuos paruošė mokytojai Tomasz Suszyn, Sylwia Sawicka-Roszko, mokytojo Arnoldo Beinario paruoštų birbynininkų – solo ir ansambliuose, mokytojos Aleksandros Plywaczewskos smuikininkės. Mokytoja Svetlana Mažeikienė ne tik akompanavo abiejų mokyklų solistams, bet ir paruošė pianistų-solistų bei fortepijoninių ansamblių iš Punsko mokyklos. Visi buvome sužavėti mokyklos orkestru, kuris pradėjo ir užbaigė koncertą. Šiame instrumentiniame ansamblyje visais įmanomais instrumentais nuotaikingai grojo mokiniai ir visi Punsko mokyklos mokytojai – prie fortepijono sėdėjo trise, smuikininkai grojo tikrais ir elektriniais smuikais, akordeonistai – ir elektriniais akordeonais. Puikiai tiko ansamblyje ir birbynės.

Mokinių tėveliai ir mažieji Punsko atlikėjai kantriai išklausė koncertą iki pabaigos ir negailėjo katučių. Pabaigoje visi kartu traukėme populiariąją dainą „Žemėj Lietuvos…“. Kauno 1-osios muzikos mokyklos direktorius Mindaugas Labanauskas dėkojo Punsko muzikos mokyklos mokiniams, mokytojams, direktorei, kurie širdingai ir jautriai muzikuodami puoselėja lietuvišką kultūrą Punsko krašte.

Po koncerto visų laukė skanios vaišės, pagamintos Punsko mokinių tėvelių.

Pilni gražių įspūdžių, įkvėpti spalvingos rudeniškos gamtos, punskiečių nuoširdumo ir bendrystės, kramsnodami puikius punskiečių kepinius, įdėtus lauktuvėms, jau sutemus grįžome į Kauną.

Nekantriai ruošiamės ir lauksime Punsko muzikos mokyklos atsakomojo vizito!

Nuotraukų autorius: Andrius Morkūnas

Parengė: mokytoja ekspertė Rūta Bimbaitė


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas