Edukacinis mokinių koncertas “Susipažinimas su klavesinu”

Labai iškilminga ir didinga, pavergianti klausytoją subtilumu bei skaistumu, įtikina, kad tai – dievų muzika.

Būtent tokiomis mintimis būtų galima apibūdinti vasario 2-ą dieną Kauno valstybinėje filharmonijoje įvykusį Kauno 1 – osios muzikos mokyklos fortepijono klasės edukacinį mokinių koncertą “Susipažinimas su klavesinu”. Žvarbią žiemos popietę, net 23 fortepijono klasės mokiniai, kuriuos paruošė šešiolika mūsų mokyklos mokytojų, žengė į sceną ir padovanojo klausytojams nuostabiausius muzikos garsus. Šis koncertas buvo tikras iššūkis ne tik dėl to, jog po slegiančio pandeminio laikotarpio nėra lengva sugrįžti į sceną, tačiau ir scenos “partneris” – klavesinas – naujas ir nepažintas. Klavesinas atsirado Vakarų Europoje iš psalteriumo (mums labiausiai žinomo kanklių vardu). Seniausias išlikęs klavesino piešinys darytas 1440 m., seniausias klavesino aprašymas – 1511 m.. Jis plačiau naudotas iki XVIII a. pabaigos, vėl išpopuliarėjo XX a. viduryje. Pirmieji klavesinai buvo sparno pavidalo, vėlesni panašūs į stačiakampį laisvąjį klavikordą. Apie XV a. nusistovėjo sparno pavidalas. Didelius koncertinius klavesinus statydavo ant specialaus stovo arba įtaisydavo jiems medines kojas. Klavesinu buvo skambinama solo, kameriniuose ansambliuose, orkestre. Klavesino atmainos: klaviciteriumas, spinetas, virginalas.

Lietuvoje klavesinų atsirado XVII a. pradžioje. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kunigaikščių ir didikų rūmų ansambliuose, orkestruose buvo klavesino muzikantų ir mokytojų užsieniečių. Manoma, vienas pirmųjų klavesinus dirbo kunigas ir lietuvių grožinės literatūros pradininkas K. Donelaitis. XX a. antroje pusėje klavesinas tapo dažnu senosios muzikos ansamblių instrumentu. Klavesino muzikos solo koncertų surengė G. Lukšaitė-Mrázková, gastroliuojantys atlikėjai. Su kameriniais ansambliais klavesinu skambino J. Andrejevas, V. S. Dabkutė, V. Korys, G. Kviklys. Kūrinių klavesinui sukūrė V. BagdonasO. Balakauskas.

Klavesinu skambinti nuo 1982 mokoma Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Susipažinus su bendrąja klavesino istorija Europoje bei Lietuvoje, į sceną žengė geriausiai apie šį instrumentą nusimanatis pianistas, džiazo entuziastas Motiejus Bazaras, ir atskleidė dar negirdėtas šio nuostabaus instrumento detales.

Kauno valstybinėje filharmonijoje esantis koncertinis klavesinas – olandiškas su lengvu prancūzišku prieskoniu, specialiai filharmonijos užsakymu pagamintas Vokietijoje, meistro Williamo Horno dirbtuvėse. Unikalus rankų darbo instrumentas yra 1638 m. meistrų Johanneso ir Andreaso Ruckersų klavesino kopija, pagaminta pagal išlikusius istorinius pavyzdžius. Anot M.Bazaro, originalas iki šiol yra saugomas muziejuje Antverpene. Todėl visiems besidomintiesiems ne tik muzika, bet ir muzikos istorija, pažintis su naujuoju klavišiniu gnaibomuoju instrumentu, papildžiusiu Kauno valstybinės filharmonijos instrumentų šeimą, turėtų būti labai intriguojanti. Jis yra didesnis, universalesnis, yra “apdovanotas” dviem manualais, dviem 8 colių ir vienu 4 colių stygų rinkiniu, kuriuos dėl turimų registro jungiklių galima naudoti atskirai. Toks komplektas – 1580-ųjų perversmo Flandrijoje, kurio iniciatoriumi buvo Hansas Ruckersas, rezultatas. Iki tol meistrai gamino vieno manualo klavesinus, turinčius labai lengvą konstrukciją ir santykinai nedidelį stygų įtempimą. Itališko stiliaus klavesinai dar ir dabar turi vieną manualą. Tai apriboja jų galimybes, tačiau galima išgauti sodrų garsą.

Po nuostabios, informatyvios ir labai įdomios Motiejaus Bazaro paskaitos, prasidėjo ilgai lauktas ir išjaustas fortepijono klasės koncertas šiuo nepaprastu instrumentu. Salė prisipildė nuostabiausių baroko muzikos garsų: J.S.Bach, J.Pachelbel, F. Kuhlau, D.Zipoli, L.Mozart, G.F.Handel ir daug kitų iškilių kompozitorių kūrinių suskambo atvirkščiame – juodai baltame klavišų pasaulyje.

Noriu padėkoti už šią nepaprastą patirtį šio koncerto sumanytojoms ir organizatorėms: mokytojai ekspertei Rasai Derbutienei, mokytojai metodininkei Jolantai Snudaitienei bei mokytojai ekspertei Rūtai Bimbaitei.

Iki kitų susitikimų koncertų salėse!

Parengė: mokytoja Indrė Liudvinavičiūtė

Šaltiniai:

https://m.diena.lt/naujienos/kaunas/miesto-pulsas/i-kauna-vokietijos-meistro-dirbtuviu-1055143

https://www.vle.lt/straipsnis/klavesinas/


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas