Giedrius Kuprevičius veda seminarą

Spalio 15 dieną Kauno 1-ojoje muzikos mokykloje vyko neeilinis renginys – respublikinis seminaras „KUPREVIČIŲ KŪRYBOS INTERPRETACIJA: NUO KŪRĖJO IKI ATLIKĖJO“, kurį vedė pats kompozitorius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas GIEDRIUS KUPREVIČIUS.

Seminarą organizavo Kauno 1-oji muzikos mokykla bei Kauno Švietimo Inovacijų Centras, vyresniojo fortepijono mokytojo Domanto Miliaus iniciatyva. Seminare Giedriaus Kuprevičiaus ir jo tėvo – Viktoro – kūrinius atliko jaunieji Kauno 1-osios muzikos mokyklos muzikantai: 2 klasės mokinys NATAS MIKOVIČIUS įtaigiai interpretavo Viktoro Kuprevičiaus kūrinį „Linksmieji varpeliai“, 4 klasės mokinė KOTRYNA KAVALIAUSKAITĖ, atliko Viktoro Kuprevičiaus noktiurną (abu mokinius parengė mokytoja ekspertė Edita Matulionienė).

Puikiai pasirodė mokytojų Teresės Nidos Zubauskaitės ir Vidos Grigaitienės parengtas fortepijoninis ansamblis – JUSTĖ BUBELYTĖ ir UGNĖ GRABLIAUSKAITĖ, kurios atliko legendinį Giedriaus Kuprevičiaus kūrinį „Preliudas M. K. Čiurlionio atminimui“.

Visą renginį užbaigė mokytojų eksperčių Editos Matulionienės ir Dianos Galdikienės parengtas profesionalusis muzikantų duetas – ROKAS DIRŽYS ir AGNĖ ŠULNIŪTĖ. Jie ypatingai įtaigiai išpildė Giedriaus Kuprevičiaus valsą ir mazurką iš rinkinio “Keturi keisti šokiai” smuikui ir fortepijonui.

Seminare dalyvavusi Kauno 1-osios muzikos mokyklos mokytoja ekspertė Edita Matulionienė dalinosi renginio akimirkomis: Galimybė iš arti pamatyti, išgirsti ir pabendrauti su žmonėmis -legendomis yra ypatinga. Ją realizuoti galėjo visi, dalyvavę mokyt. Domanto Miliaus organizuotame seminare „Giedrius Kuprevičius: autorinė kūryba ir kūrinių interpretacija”. Mokytojai turėjo unikalią progą iš maestro lūpų išgirsti kūrinių interpretacijos vertinimų, pamąstymų apie kelis požiūrius į to paties teksto interpretavimą. Po ilgo laiko visiems labai trūksta gyvo bendravimo, mokiniai pasiilgę scenos. Groti joje kūrinius autoriaus, kuris sėdi šalia – užduotis ir sunki, ir be galo įdomi! Mokiniai retai turi progą groti kompozitoriams, todėl visiems tai buvo neeilinis įvykis. Sakoma, kad kuo žmogaus asmenybė iškilesnė, tuo jis paprastesnis ir kuklesnis. Tą galėjome matyti ir būdami šalia G. Kuprevičiaus. Visą renginį supo šilta, miela atmosfera, geranoriškumas. Perteikiami prisiminimai, patarimai buvo labai nuoširdūs ir taiklūs. Puikią atmosferą papildė ir nauja, renovuota mokyklos salė. Tikrai puikus renginys, jungęs esminius mokytojų tobulėjimo elementus: kūrybą, dvasingumą, meilę muzikai ir vaikų ugdymui.

Mokytoja metodininkė Teresė Nida Zubauskaitė apie vykusį seminarą: Gražią dovaną mums padovanojo šis ruduo. Šalia gelstančių lapų jis suspindo Giedriaus Kuprevičiaus šiluma, intelektu ir auksine išmintimi. Sumanymas mokyklos mokiniams atlikti kompozitorių V. Ir G. Kuprevičių kūrinius ir aptarti juos su autoriumi, sūnumi Giedriumi atnešė turiningų patirčių. Labai retai kada turime laimės kalbėtis su atliekamų kūrinių autoriais, kai jie sudeda esminius štrichus ir akcentus, papasakoja, kaip gimė jų kūriniai ir kokias nuotaikas jie perteikia. Kartais mes, atlikėjai, pasirodo, perskaitome muziką kiek kitaip, nei galvojo ją kūręs žmogus… Tada tokie susitikimai tampa ypač vertingi ir įdomūs. O kai Maestro juos papuošia prisiminimais, improvizacijomis ir apmąstymais apie kultūrą, gyvenimą ir laiko tėkmę, valandos prabėga nepastebimai. Minutės ištirpsta laike, lyg tylantis varpo dūžio aidas skaidrią spalio popietę… Ir po susitikimo supranti – teko laimė būti apšviestiems muzikos ir asmenybės šviesos. Ačiū!

Mokytoja ekspertė Diana Galdikienė buvo sužavėta: Buvo labai malonu, kad moksleiviai ir mokytojai turėjo retą galimybę susitikti ir pabendrauti su kompozitoriumi Giedriumi Kuprevičiumi, sužinoti daugiau apie jo asmenybę, muzikos kūrybą. Mano mokinys trylikametis Rokas ir mokyt. E. Matulionienės mokinė Agnė atliko Valsą ir Mazurką iš G. Kuprevičiaus rinkinio „Keturi keisti šokiai“. Įdomu buvo išgirsti istoriją apie šių šokių pavadinimo atsiradimą, pirmąjį šių šokių atlikėją smuikininką, profesorių Aleksandrą Livontą. Atliekant šiuos kūrinius mokyklos didžiosios salės scenoje, buvo didelė atsakomybė perduoti klausytojui muziko mintį, būti kompozitoriaus norų interpretatoriais. Labai malonu, kad kompozitoriui patiko mūsų jaunųjų atlikėjų muzikavimas.

Parengė: vyresnioji akompaniatorė, mokytoja Silvija Jermakovaitė


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas