Ugdomoji veikla remiantis nacionalinių tyrimų rezultatais

2021 metų vasario 3 dieną, 20 val. Kauno 1-osios muzikos mokyklos vyresnysis fortepijono mokytojas DOMANTAS MILIUS, fortepijono mokytoja ekspertė JOVITA VAIČIULIENĖ bei mokytoja SILVIJA JERMAKOVAITĖ organizavo ugdomąją veiklą „FILMAI APIE MUZIKĄ ĮKVEPIA GROTI“ panaudojant Lietuvos Kultūros Tarybos 2014 metų nacionalinio tyrimo „Kino ir teatro edukacijos poveikis jaunimui. Atvejų analizė: „Mokausi iš kino“ ir „Menų spaustuvė“ rezultatus.

Ugdomojoje veikloje dalyvavę mokiniai Matėja Kuokalaitė, Radvilė Babachinaitė, Gynėvė Vaičiulytė, Aistė Merfeldaitė, Smiltė Domeikytė, Leila Petronytė, Miglė Kerbelytė žiūrėjo ir ugdomojoje veikloje aptarė filmo “LA LA LAND” (2016, rež. D. Chazelle) kino muziką.

Ugdomosios veiklos dalyviai aktyviai įsitraukė į diskusiją ir abejingų nepaliko. Buvo giliai pažvelgta į kino filmo pagrindinių dainų ir melodijų muziką. Apibendrinant ugdomąją veiklą mokytojas DOMANTAS MILIUS teigė:

negalima teigti, kad filmas, apie kurį kalbame – režisieriaus Damien Chazelle sukurtas „La La Land“ (lietuviškai verčiamas kaip Kalifornijos svajos) yra visiškas šlamštas. Kitaip jis nebūtų nominuotas net keturiolikai Oskarų. Nors ir stokojantis originalumo, tai puikus miuziklas, pastatytas ant jau bemirštančio žanro liekanų. Filmo siužetas banalus iki skausmo, tačiau bent pabaiga nenuvilia – jie negyvena ilgai ir laimingai, o paneigę standartines filmų struktūrines klišes, pasirenka sėkmę ir klestėjimą socialiniame gyvenime, taip nepalikdami vietos asmeninei laimei.

Filmas yra vertingas tiek, kiek vertinga yra jo muzika. Kas nustato muzikos vertę – atskiras diskusijų objektas. Tačiau La La Land filme tikrai gausu širdžiai mielų, šiltų melodinių linijų. Viena originaliausių ir psichologiškai giliausių dainų, apie kurią norisi ir verta pakalbėti plačiau, kuri nuskamba tik įpusėjus filmui tai City Of Stars (Žvaigždžių miestas) – su lengvai įsimintina, lanksčia melodija, aiškia dainos struktūra, dviprasmiškomis eilėmis.
Nors tai nėra labiausiai kabinanti ar gyvybingiausia filmo daina, tačiau būtent ji laimėjo 2016 metais Oskarą kaip geriausia originali filmo daina. Ir ne be reikalo. City Of Stars tapo miuziklo pagrindine daina, kuri per savo 2 minučių ir 30 sekundžių trukmę sutalpina ir perpasakoja visą filmo siužetą (remiantis senojo Holivudo miuziklų bei aplamai romantinės operos arijų tradicijomis). Tarsi visas filmo mikrokosmosas vienoje dainoje.

Daina atliekama duetu – džiazo pianisto Sebastiano (aktorius Ryan Gosling) ir daug žadančios pradedančiosios aktorės Mia‘os (aktorė Emma Stone), taip sustiprinant ir įprasminant gimstančius jausmus tarp pagrindinių filmo veikėjų. Būtent šioje dainoje atskleidžiamas visas filmo siužetas – ar Sebastianas ir Mia pasirinks vienas kito meilę, ar vis dėl to savo ambicijas tapti kažkuo daugiau negailestingame Los Andžele.

Dainos muziką sukūręs Justin Hurwitz, o žodžius Benj Pasek ir Justin Paul remiasi senojo Holivudo muzikinių filmų dainų formomis: visa daina susideda iš 32 taktų, kuriuos, pagal struktūrines dalis, visą dainos struktūrą galime įvardinti kaip AABA. Ši asimetrinė dainos forma, kurios kiekviena dalis yra tokio pačio ilgumo, dominavo XX amžiaus trečiajame – penktajame dešimtmečiuose. Ryškiausi pavyzdžiai matomi dainose Somewhere Over The Rainbow (Kažkur virš vaivorykštės – daina, kurią 1939 metais sukurtame filme Ozo šalies burtininkas atliko Judy Garland) bei Singing In The Rain (Dainuojant lietuje – daina, 1952 metais, to paties pavadinimo filme, atliko charizmatiškasis Gene Kelly).

AABA dainos struktūrą yra dėkingiausia dėl savo patogios dramatinio pasakojimo struktūros, kuri kompozitoriams leidžia A) pristatyti pagrindinę melodinę temą; A) antrą kartą ją pakartojant sustiprinti dainos emocinį intensyvumą; B) pateikti kontrastuojančią temą su nauja melodine medžiaga (kuri gali įtakoti harmoniją, ritmą, tempą) bei naujomis eilėmis; A) vėl sugrįžti prie pradinės melodijos taip suformuojant pačią dainos struktūrą.

Parengė: mokytoja ekspertė Jovita Vaičiulienė


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas