Liepa Juodytė groja A. Tsfasman

Aleksandrovske (dabartinė Zaporožė, Ukraina) gimęs kompozitorius, pianistas, dirigentas, aranžuotojas Alexander Tsfasman (1906-1971) laikomas džiazo muzikos pradininku Sovietų Sąjungoje. Nepaisant sklandančios tuometinės ideologijos, kompozitorius subūrė pirmąjį Maskvos džiazo orkestrą „AMA-jazz“ (1926-1930), kuris tapo pirmasis džiazo ansamblis, grojęs tiesioginiame radijo eteryje Sovietų Sąjungoje (1927), bei profesionaliai įrašęs kūrinių įrašų studijoje, pirmieji darbai – H. Warren „Seminola” ir V. Youmans „Aleliuja“ (1928). Šis džiazo ansamblis, vadovaujamas A. Tsfasman, koncertavo Ermitažo scenoje, tuometiniuose madinguose restoranuose ir gyvavo iki 1930 metų, kuomet kompozitorius baigė fortepijono studijas Maskvos konservatorijoje, F. M. Blumenfeld klasėje.

Vėliau A. Tsfasman vadovavo Sovietų Sąjungos radijo džiazo orkestrui (1939-1946), su kuriuo įrašė daugybę kūrinių. Kompozitorius kūrė populiariąją ir sceninę muziką – dainas, valsus, tango, fokstrotus, rumbas, kūrinius klasikiniam orkestrui bei įrašė apie 140 kūrinių įrašų. Taip pat parašė ir stambesnių kūrinių – orkestrinę siuitą baletui „Rot-front“ (1931), koncertą fortepijonui ir džiazo orkestrui (1941), bei koncertą fortepijonui ir simfoniniam orkestrui (1956). A. Tsfasman taip pat buvo ir pirmasis džiazo improvizacijos virtuozas sovietiniame laikotarpyje. Šalia veiklos su džiazo orkestrais, kompozitorius nuolatos koncertavo kaip solo pianistas, kūrė muziką teatro spektakliams ir kino filmams.

Vienas iš žymiųjų kompozitoriaus kūrinių – 1945 metais parašyta džiazinė siuita fortepijonui su orkestru. Siuitą sudaro keturios dalys: „Snaigės“, „Lyrinis valsas“, „Polka“, „Greitas judėjimas“. Visas kūrinys labai gyvos, energingos nuotaikos, ritmiškas. Lyriniai epizodai taip pat pateikiami su džiazo prieskoniu, kuris juntamas visoje siuitoje. Kauno 1-osios muzikos mokyklos koncerte „Jaunieji talentai ir VDU kamerinis orkestras“ A. Tsfasman džiazinės siuitos fortepijonui su orkestru IV-ąją dalį „Greitas judėjimas“ atliko talentingoji pianistė LIEPA JUODYTĖ. Kauno 1-osios muzikos mokyklos septintos klasės mokinė kaip solistė jau yra debiutavusi 2015 metais grodama su VDU kameriniu orkestru, todėl Liepai šis pasirodymas su orkestru – jau antrasis. Taip pat pianistė yra sėkmingai pasirodžiusi daugybėje tarptautinių ir respublikinių konkursų bei tapusi laureate.

Džiaugsmingais koncerto įspūdžiais dalijasi pianistė LIEPA JUODYTĖ: Kauno valstybinėje filharmonijoje su VDU kameriniu orkestru šį kartą grojau džiazo žanro kūrinį (Jazz suite). Namuose mes dažnai klausomės džiazo muzikos, o su tėčiu mėgstame ir improvizuoti, tai aš išties labai džiaugiausi galėdama groti šį kūrinį su VDU kameriniu orkestru. Nežinau, ar tai dėl to, kad pats kūrinys nuotaikingas, ar todėl, kad orkestro dirigentas V. Lukočius šmaikštus ir linksmas, groti buvo labai jauku ir smagu. Kai užlipau ant scenos, jaudinausi – žinojau, kad pilna salė žiūrovų, visi mane stebės ir klausysis, bet tik pradėjus groti nerimas dingo, salėje esantys žmonės tarsi kažkur išnyko, aš visa pasinėriau į muziką ir man buvo labai gera, tačiau artėjant kūrinio pabaigai, kai grojau paskutines natas, pasidarė liūdna, nes suvokiau, kad šita akimirka baigiasi, o ar pasitaikys kita tokia proga – nežinau. Visas tas jaudulys ruošiantis pasirodymui ir jo laukimas yra nepakartojamas ir kiekvieną kartą kitoks. Šis pasirodymas su VDU kameriniu orkestru man yra antrasis. Kai grojau pirmą kartą, man buvo 8 metai, tada buvau mažesnė, nežinojau ko tikėtis ir jaučiausi ramiau. Šį kartą viskas buvo kitaip – aš tikrai labai nerimavau ir neapsakomai jaudinausi, tačiau akimirkos, patirtos scenoje su orkestru buvo vienos gražiausių, todėl su malonumu tai pakartočiau!

Nuostabiu mokinės pasirodymu džiaugiasi LIEPOS mokytoja ekspertė RASA RASIMAVIČIENĖ: Vien mintis apie koncertą su orkestru kelia šūsnį jausmų. Tai yra skatinanti veikti, žavi, kupina adrenalino intriguojanti patirtis. Tuo pačiu tai ir didžiulė atsakomybė ir pasiekimas. Tai unikalus laimės, džiaugsmo pojūtis bendraujant ir bendradarbiaujant. Man šis koncertas buvo jau penktoji tokia galimybė – dėl to esu labai laiminga ir dėkinga idėjos sumanytojams ir puoselėtojams bei renginio organizatoriams.

Tėvai Liepytę man atvedė į parengiamąją klasę mūsų mokykloje 2013 metais. Būdama šešerių 2014 03 16 ji Paryžiuje sėkmingai pasirodė savo pirmąjame tarptautiniame konkurse. 2015 metais respublikiniame pianistų konkurse „Jaunieji fortepijono lyderiai“ laimėjusi Grand Prix, Liepa pirmąkart grojo su VDU kameriniu orkestru G. Pelecis Concertino bianco I d. Šiandien Liepa yra 31 tarptautinio ir respublikinio konkurso laureatė tiek solo, tiek fortepijoninio dueto kategorijose. Išskirčiau Grand Prix laimėjimus 2016 m. Nicoje (Prancūzija), 2018 m. Tivate (Juodkalnija), 2020 m. Santa Maria di Leuca (Italija) konkursuose. Tai yra įspūdingi mudviejų, su visokeriopa Liepos tėvelių pagalba, nueito kelio pastovaus, sistemingo darbo vaisiai.

Parengė: vyresnioji akompaniatorė, mokytoja Silvija Jermakovaitė

Naudoti šaltiniai:

http://patefon.knet.ru./kdf/tsfasman.html
http://patefon.knet.ru/kdf/d_tsfas.html
https://ceintsdebakelite.com/2012/01/22/the-golden-age-of-soviet-jazz-22-alexander-tsfasman
https://www.oxfordmusiconline.com/grovemusic/view/10.1093/gmo/9781561592630.001.0001/omo-9781561592630-e-2000457500


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas