Martyna Puskunigytė groja A. Vivaldi

Italų kompozitoriaus, smuikininko virtuozo, pedagogo, dvasininko Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741) kūryboje puikuojasi įspūdingas skaičius kūrinių (per 700), iš kurių daugybė skirta instrumentinei muzikai – parašyta net virš 500 koncertų įvairiai atlikėjų sudėčiai. Taip pat kompozitorius kūrė operas, kantatas, oratorijas, kamerinę, bažnytinę muziką. Vivaldis vienas pirmųjų kompozitorių, koncertams pradėjęs taikyti programinius pavadinimus – „Audra jūroje“, „Metų laikai“, „Naktis“ ir kt.

Vivaldis parašė šešias sonatas violončelei ir basso continuo laikotarpyje tarp 1720-1730 metų, taip pat dar keturias sonatas, kurios nebuvo publikuotos. Viena sonata d-moll (RV 38) neišlikusi. Dviejų iš nepublikuotų sonatų rankraščiai saugomi Neapolio konservatorijų bibliotekoje (RV 39, 44, kartu su išleistu RV 47), vienas privačioje kolekcijoje Wiesentheid pilyje Vokietijoje (RV 42, kartu su RV 46). Sonatos publikuotos (1740) nenurodant opus numerio, tačiau kartais neformaliai vadinamos op. 14. Įdomus kompozitoriaus tonacijų pasirinkimas – net trys iš šešių išleistų sonatų parašytos B-dur tonacijoje. Kiekviena sonata yra keturių dalių, kurias sudaro lėta, greita, lėta, greita dalys.

1740 metais Paryžiuje, Le Clerc ir madam Boivin pastangomis, šešių sonatų violončelei rinkinys buvo išleistas. Manoma, jog pats Vivaldis apie šį jo kūrinių publikavimą galimai nežinojo ir, kaip teigiama šaltiniuose, savo kūrinių leidimu ne itin rūpinosi1. Vėliau Vivaldžio sonatos violončelei pakartotinai buvo išleistos 1748 metais, tačiau natos dažnai buvo plagijuojamos, nenurodant tikrojo kūrinio autoriaus, ar net siekiant uždirbti sukurtas klastotes pasirašant „Vivaldi“ vardu1. Pats kompozitorius nesiekė publikuoti savo parašytų sonatų violončelei, nes tuo metu XVII-XVIII amžiuje profesionalių violončelės atlikėjų nebuvo daug, kadangi po viola da gamba šis instrumentas dar buvo ganėtinai jaunas3,4. Tačiau, kaip teigiama, šios sonatos tapo populiarios ir ypatingai dažnai pradėtos atlikti nuo maždaug 1916 metų. Minėtos Vivaldžio sonatos laikomos bene geriausiai barokinį violončelės repertuarą reprezentuojančiais kūriniais.

Kauno 1-osios muzikos mokyklos koncerte „Jaunieji talentai ir VDU kamerinis orkestras“ ypatingai sužibėjo jaunoji violončelininkė MARTYNA PUSKUNIGYTĖ, koncerte atlikusi A. Vivaldi sonatos violončelei e-moll, Nr. 5, RV 40, III-iąją ir IV–ąją dalis. Martyna, būdama Kauno 1-osios muzikos mokyklos aštuntokė, visus klausytojus maloniai nustebino pati parengusi kūrinio aranžuotę violončelei ir kameriniam orkestrui.

Mokinės sėkmingo pasirodymo įspūdžiais dalijasi MARTYNOS mokytojas SAULIUS BARTULIS: Aštuntokė Martyna Puskunigytė – ypatinga mano mokinė. Neeilinių gabumų pačiose įvairiausiose srityse: grojime violončele, dainavime, grojime fortepijonu. Net tokioje sudėtingoje srityje, kaip aranžavimas, ji puikiai susitvarko. Pamenu, kai mokyklos vadovybė pasiūlė jai Kauno valstybinėje filharmonijoje koncerte pagriežti su VDU kameriniu orkestru, aš pagalvojau, kad gal reikėtų man Antonio Vivaldi sonatą violončelei su fortepijonu aranžuoti violončelei su orkestru, būtų gražus ir tinkamas koncertui kūrinys. Martyna, sužinojusi apie mano ketinimus, sako: „Tai aš galiu pabandyti aranžuoti“. Kaip sakė, taip ir padarė. Supažindinau ją su profesionalia ir galinga natų rašymo programa „Sibelius“, ji sėdo, ir per kokį mėnesį viską padarė: aranžavo visą kūrinį, man beliko tik pataisyti nereikšmingas klaideles!

Ryškiausi konkursai ir koncertai su Kauno 1-ąja muzikos mokykla: 2018 12 08 IX-asis tarptautinis jaunųjų atlikėjų kamerinės muzikos konkursas „Muzikos tiltai“ – 1 vieta; 2019 01 Tarptautinis konkursas „Dresdner Wintersterne“ – 1 vieta; 2019 06 07-09 Tarptautinis konkursas „Trofeo musicale“ – 1 vieta; 2020 05 Respublikinis konkursas „Muzika@“ – 1 vieta; 2020 10 21 Koncertas su VDU kameriniu orkestru.

Vokalinės muzikos bei kiti konkursai, kuriuose puikiai pasirodė M. Puskunigytė: 2020 02 04 VIII-oji Lietuvos mokinių muzikos olimpiada (miesto etapas) – 2 vieta; 2020 03 07 VIII-oji Lietuvos mokinių muzikos olimpiados dalyvė (šalies mastu); 2020 02 22 Tarptautinis vokalinės muzikos konkursas-festivalis „Sapni piepildas“ (Latvija) – 1 vieta; 2020 06 27 Tarptautinis vokalo konkursas „Pavasario fiesta“ (Kaunas) – 1 vieta; 2020 07 11 Tarptautinis vokalinės muzikos konkursas „Bright image“ (Latvija) – 2 vieta.

Debiutiniu koncertu su VDU kameriniu orkestru džiaugiasi pati MARTYNA PUSKUNIGYTĖ: Esu labai laiminga, kad gavau tokią galimybę. Po koncerto iki šiol yra tik geros emocijos ir prisiminimai. Turėjau galimybę susipažinti su naujais žmonėmis, orkestro nariai labai palaikė. Taip pat, šis koncertas leido atrasti ir naują veiklą, tokią kaip aranžavimas. Niekad nebūčiau pagalvojusi, jog kažką panašaus išbandysiu, bet juk niekada negali žinoti, kokių staigmenų tau gyvenimas pateiks. Atėjo momentas ir pateikė.

Parengė vyresnioji akompaniatorė, mokytoja Silvija Jermakovaitė

1 https://outhere-music.com/en/albums/cello-sonatas-zzt-338/booklet
2 https://musopen.org/music/3599-cello-sonata-in-e-minor-rv-40
3 https://digitalcommons.chapman.edu/cgi/viewcontent.cgi?&httpsredir=1&article=1949&context=music_programs
4 https://www.brilliantclassics.com/articles/v/vivaldi-cello-sonatas-1/
5 https://www.britannica.com/biography/Antonio-Vivaldi


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas