Rokas Diržys atlieka H. Wieniawski‘o polonezą

Briliantinis polonezas A-dur, Op. 21 laikomas vienu iš reikšmingiausių garsaus lenkų smuikininko virtuozo, kompozitoriaus, pedagogo Henryk Wieniawski (1835-1880) kūrinių. Nors kompozitorius sukūrė tik du polonezus, jų parašymo datas skiria net aštuoniolika metų, abu kūriniai sudarė reikšmingą Vieniavskio kūrybinio palikimo dalį. Pirmasis polonezas D-dur, Op. 4, parašytas 1852 metais pasižymi ekspresyvumu, veržlumu, skirtingų technikų išraiškos galimybėmis, o štai antrasis polonezas A-dur, Op. 21 (1870) kur kas brandesnis, jame juntamas virtuoziškumas, atlikėjas gali pademonstruoti aukštesnes technines galimybes, solistas čia akivaizdžiai dominuoja, tuo tarpu orkestras jam tik akompanuoja. Abu polonezai, tiek D-dur, Op. 4, tiek A-dur, Op. 21 parašyti smuikui su orkestro pritarimu, bei smuikui su fortepijono akompanimentu.

Polonezo A-dur premjera įvyko 1870 kovo 17-tąją Sankt Peterburgo Didžiajame teatre, Vieniavskiui atliekant kūrinį su orkestru. Tačiau jau po dviejų mėnesių šis kūrinys buvo atliktas Varšuvoje fortepijonu akompanuojant broliui Jozefui (Józef Wieniawski). Todėl galima teigti, kad abi kūrinio versijos buvo rašomos tuo pačiu metu, arba pasirodė netrukus viena po kitos. Įdomu, jog koncertinio turo Švedijoje metu (1870) atlikdamas briliantinį polonezą A-dur su orkestru, šios kūrinio versijos rankraštį Vieniavskis dedikavo Švedijos karaliui Charles XV (Carl XV, (Carl IV)), tačiau spausdinant polonezą dedikacija buvo pakeista ir tiek versija smuikui su orkestru, tiek smuikui su fortepijono pritarimu buvo paskirta draugui Fransua van Halui („à son ami François Van Hal (de Bruxelles)“).

Nuo pat pirmojo pasirodymo, briliantinį polonezą A-dur rusų ir Vakarų Europos muzikos kritikai įvardijo kaip „didingą, nuostabų kūrinį“ 1. Pirmą kartą šis kūrinys išleistas 1875 metais Schott leidykloje (Mainz), viename leidinyje kartu publikuojant smuiko, fortepijono akompanimento ir orkestro partijas dalimis. Vėliau polonezas įvairių leidyklų, daugiausia Vokietijoje, skirtingomis redakcijomis buvo leidžiamas daugiau nei dešimt kartų.

Pats kompozitorius briliantinį polonezą A-dur dažnai įtraukdavo į savo koncertų repertuarus ir atlikdavo kūrinį pagal galimybes su orkestro ar fortepijono pritarimu. Kauno 1-osios muzikos mokyklos koncerte „Jaunieji talentai ir VDU kamerinis orkestras“ kviečiame pasiklausyti kaip šį kūrinį atlieka jaunasis smuiko virtuozas ROKAS DIRŽYS – Kauno 1-osios muzikos mokyklos šeštos klasės mokinys, daugelio tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatas, kurio pasiekimų sąrašas išties stulbinantis, tuo labiau, jog Rokui tėra dvylika metų! Keletas iš šio ypatingai gabaus jaunojo smuikininko laimėjimų:

8 RESPUBLIKINIŲ KONKURSŲ LAUREATAS, RYŠKIAUSI: 2015 m., 2017 m., 2019 m. Lietuvos jaunųjų stygininkų konkursas „Akimirkos“, 1-ųjų vietų laureatas; 2018 m. Jono Urbos V-asis nacionalinis stygininkų konkursas Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų gimnazijoje, 1-oji vieta; 2018 m. ir 2020 m. XX ir XXI nacionalinio Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkurso laureatas; 2020 m. I-asis respublikinis jaunųjų muzikantų konkursas „Muzika@”, Grand Prix solo kategorijoje, Grand Prix kamerinių ansamblių kategorijoje.

NET 23 TARPTAUTINIŲ KONKURSŲ LAUREATAS, RYŠKIAUSI: 2017 m. V-asis tarptautinis konkursas “Olimpo musicale”, Grand Prix; 2019 m. II-asis tarptautinis konkursas “Muzikuojantys berniukai” Klaipėdoje, Grand Prix; I-asis tarptautinis konkursas “Magic Sounds of Krakow 2019”, Grand Prix; II-asis tarptautinis konkursas “Trofeo musicale”, 1-oji vieta; 2019 m. V-asis tarptautinis Viktoro Radovičiaus jaunųjų stygininkų konkursas, skirtas 100-osioms gimimo metinėms, I vieta; 2020 m. Tarptautinis jaunųjų muzikantų konkursas-festivalis „Prague Stars 2020” online, Grand Prix.

Koncertuoti su orkestru yra daugelio solistų siekiamybė, kuo atlikus H. Wieniawski briliantinį polonezą A-dur, Op. 21, su VDU kameriniu orkestru Kauno valstybinėje filharmonijoje labai džiaugėsi ir pats ROKAS DIRŽYS: „Po koncerto jaučiausi puikiai, nes turėjau galimybę pagroti su orkestru. Džiaugiuosi, kad mano svajonė išsipildė“.

Roką puikiam pasirodymui paruošė mokytoja ekspertė DIANA GALDIKIENĖ, kuri po pasirodymo taip pat dalijosi patirtais jaudinančiais įspūdžiais: „Sveikinu Roką su didžiule švente, didžiulės svajonės išsipildymu griežti solo kartu su kameriniu orkestru. Esu dėkinga mokyklos direkcijai už suteiktą tokią galimybę. Džiaugiuosi galėdama savo žinias perduoti talentingam, labai muzikaliam, motyvuotam mokiniui ir stebėti jo augimą. Rokui linkiu sėkmės ir ištvermės einant nuostabiu muzikos keliu…“ .

Parengė: vyresnioji akompaniatorė, mokytoja Silvija Jermakovaitė

1 Grigoriev V., Henryk Wieniawski. Life and Work, Warszawa – Poznań, 1986, p. 184

2 www.wieniawski.com/polonaise_brillante_op_21.html

3 www.rene-gagnaux.ch/marszalek_franz/wieniawski_op_21_odnoposoff.html

4 https://interlude.hk/the-temperate-virtuoso-wieniawskis-polonaise-brillante-no-2/


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas