Liudvigui Van Beethovenui – 250 “Genijus, nepabūgęs likimo“

2020 lapkričio 20 dieną styginių instrumentų klasė suorganizavo festivalį „Genijus, nepabūgęs likimo“, skirtą L. van Beethoveno 250 metų jubiliejui.

Genialus vokiečių (flamandų kilmės) kompozitorius Liudvigas van Beethovenas gimė 1770 m. Bonoje. Liudvigas van Beethovenas, paskutinis Vienos klasicistinės mokyklos atstovas, dažnai laikomas žymiausiu 18 – 19 a. kompozitoriumi. Jo kūrybai turėjo įtakos J. S. Bacho, J. Haydno, W.A. Mozarto ir Manheimo mokyklos kompozitorių muzika. Savo kūryba L. van Beethovenas padėjo pagrindus romantizmo ir iš dalies 20 a. muzikai. Visą savo kūrybą L. van Beethovenas grindė simfonizmo metodu. Vienas esminių L. van Beethoveno muzikos estetinių filosofijos bruožų – dramatinio konflikto, arba priešybių kovos ir vienybės, dialektika.

Jo menas siekia aprėpti naują humanizmo dvasią ir prasidedantį nacionalinį susipratimą, romantizmą išreikštą J. W. Goethe ir Friedricho von Schillerio kūryboje, griežtai apibrėžtais moraliniais filosofo I. Kanto imperatyvais ir Prancūzijos revoliucijos idealais, aistringu rūpinimusi asmens ir žmonių laisve bei orumu. L. van Beethovenas ypatingai ryškiai atskleidė muzikos galią perteikti gyvenimo filosofiją be žodinio teksto pagalbos.

Likimas nepagailėjo genialaus kompozitoriaus vis siųsdamas gyvenimo negandas ir išbandymus. Sunki vaikystė, nepritekliai, despotiškas tėvas, motinos liga ir mirtis. Begalinis darbas – žymus pianistas, virtuozas ir pagaliau pripažinimas. Bet ir čia likimas negailestingas. Kurtumas. Likimas, besibeldžiantis į duris ir žaižaruojantys simfonijų finalai.

Festivalyje prabėgome genialaus kompozitoriaus gyvenimo puslapiais, susipažinome su jo asmenybe, lig šiol dar nežinotais charakterio bruožais ir begaline meile muzikai, kūrybai, menui. Trumpai apžvelgėme kūrybą, kūrinius styginiams.

Festivalį pradėjo pianistė Živilė Kudirkaitė (šios mokyklos absolventė). Živilė raiškiai, labai gražiu garsu atliko bagatelę „Elizai“. Tai vienas populiariausių L. van Beethoveno kūrinių fortepijonui. Bagatelė savo tarsi paprastu, bet labai paveikiu skambėjimu priverčia susimąstyti ir nuneša klausytoją į to meto Vieną, ten, kur ir buvo parašyta. Bet kas ji, kas toji Eliza…?

Styginių instrumentų klasės mokiniai grojo Liudvigo van Beethoveno kūrinius. Rugilė Gudaitytė 1 kl. atliko Ekosezą (mokyt. A. Gaidamavičienė), Gabija Raskilaitė 2 kl. atliko pjesę „Šunelis“ (mokyt. D. Galdikienė), Andrėja Barynaitė 4 kl. Du šokius (mokyt;. V. Polianskienė), Vytautė Vaičiūnaitė 8 kl. Polonezą (mokyt. A. Ravkienė), Izabelė Švenčionytė 10 kl. Rondo (mokyt. L. Krivaitienė). Festivalio pabaigoje smuikininkų ansamblis atliko L. van Beethoveno Menuetą G – dur (vad. A Ravkienė). Festivalyje smuikininkams akomponavo koncertmeisterės R. Kochanauskaitė, D. Jatautaitė, A. Beinarytė, S. Jermakovaitė, Ž. Kudirkaitė. Festivalį vedė ir apie Liudvigą van Beethoveną, jo gyvenimą ir kūrybą pasakojo mokytoja ekspertė Loreta Krivaitienė.

Parengė: mokytojos ekspertės Loreta Krivaitienė ir Diana Galdikienė


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas