Projektas „Demokratinis ugdymas muzikos mokykloje“

Kauno 1-oji muzikos mokykla ir Kauno švietimo inovacijų centras pradeda vykdyti projektą „Demokratinis ugdymas muzikos mokykloje: nuo atkūrimo iki kūrimo. Kajaus Mačikūno atvejis“. Projektas truks nuo 2022 metų spalio 1 dienos iki 2024 metų gegužės 30 dienos.

Projekto idėjos autorius Kauno 1-osios muzikos mokyklos fortepijono mokytojas ekspertas, akompaniatorius ekspertas, KTU akademinio choro “Jaunystė” akompaniatorius Domantas Milius:

Savo mokinių ugdymą visada grindžiu demokratiškumo ir abipusės pagarbos principu. Per daugiau kaip dešimties metų praktiką, tikriausiai niekada nesu davęs mokiniui groti nė vieno kūrinio, kurio mokinys pats nenorėtų groti.

Žinoma, tai iš pačio mokytojo reikalauja papildomo laiko, nes reikia apgalvoti pagal mokinio meninius ir fizinius pajėgumus kelis ar net keliolika galimų variantų, juos atlikti mokiniui bent po du ar tris kartus ir leisti nuspręsti, kuris kūrinys jam labiausiai patinka ir labiausiai tenkina jo meninius ir estetinius poreikius. Kartais tai trunka ne vieną pamoką.

Tad labai džiugu, kai po daugybės metų nuoseklaus darbo, mokinys pats, didžiąja dalimi, formuodamas savo ugdymo turinį, atranda savyje kūrybinį potencialą ir sukaupęs atitinkamus techninius resursus ir menines interpretacijos žinias, pradeda kurti savo ugdymo turinį, kaip nutiko mano mokinio Kajaus Mačikūno atveju. Kajus, savo vieno mėgstamiausių kompozitoriaus Frederic’o Chopin’o muzikos stilistikos įtakoje, pats sukūrė koncertinį etiudą “Vandenynas”, kurio techninė pusė ir meninis turinys atitinka, o kai kuriais atvejais net ir pranoksta, Lietuvos muzikos ir meno mokyklų septintos – aštuntos klasės programinius reikalavimus.

Demokratinis ugdymas muzikos mokykloje – tai ugdymo forma, grindžiama mokytojų ir mokinių lygybės, abipusės pagarbos bei mokinių laisvės kurti ugdymo turinį principais. Demokratinėje muzikos mokykloje siekiama ugdyti autentišką muzikos atlikėją ir kūrėją, kuris per nuolatinį kūrybos procesą siekia naujų akademinių rezultatų.

Projekto tikslas – ugdyti pilietiškai meniškai aktyvų visuomenės narį.

Šiuo projektu siekiama kurti demokratinio ugdymo muzikos mokykloje grįstais principais praktikas, kurių pagrindu mokiniai taptų aktyviais muzikos mokyklos, miesto kultūrinės bendruomenės nariais bei įsitrauktų į savo ugdymo turinio kūrimą, sprendžiant atsiradusias technines ir kuriamo turinio interpretacijos problemas; sudaryti sąlygas demokratinio ugdymo pagrindu sukurtą ugdymo turinį viešinti dalyvaujant muzikos mokyklos bei miesto koncertuose, festivaliuose, respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose; dalintis meninio ugdymo gerosiomis praktikomis su Lietuvos muzikos, meno mokyklų, konservatorijų mokytojais – projekto rezultatus pristatant dešimtyje Lietuvos muzikos ir meno mokyklų.

Projekto etapai:

  • Kauno 1-osios muzikos mokyklos fortepijono specialybės mokinio Kajaus Mačikūno koncertinio etiudo „Vandenynas“ op. 1 c-moll kūrinio sukūrimas ir natų išleidimas;
  • Koncertinio etiudo „Vandenynas“ op. 1 c-moll kūrinio įrašymas ir viešinimas;
  • Kauno 1-osios muzikos mokyklos fortepijono mokytojo eksperto Domanto Miliaus autorinių seminarų vedimas dešimtyje Lietuvos muzikos ir meno mokyklų;
  • Fortepijono mokytojo eksperto Domanto Miliaus nuotolinės pamokos „Nuo kūrimo iki atkūrimo: Kajaus Mačikūno koncertinis etiudas „Vandenynas“ op. 1 bei Noktiurnas op. 2, nr. 2“ viešinimas Kauno 1-osios muzikos mokyklos ir Kauno švietimo inovacijų centro internetiniuose puslapiuose.

Parengė: Kauno 1-osios muzikos mokyklos administracija


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas