R. Diržys ir P. Žebuolytė tarptautiniuose kursuose

Vasara – pats nuostabiausias metų laikas. Poilsis, maudynės, smagūs vaikų žaidimai su draugais, stovyklos, nauji potyriai ir nuotykiai, teigiamos emocijos, dažniausia „palikti ramybėje“ muzikos instrumentai. Tačiau net ir tokią karštą vasarą Kauno 1-osios muzikos mokyklos smuikininkai ROKAS DIRŽYS ir PATRICIJA ŽEBUOLYTĖ (mokytoja Diana Galdikienė) sėkmingai dalyvavo tarptautiniuose Juozo Naujalio kamerinės muzikos kursuose, kurie vyko birželio 28 – liepos 5 dienomis. Į kursus buvo pakviesti 36 jaunieji muzikantai iš Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Ukmergės ir Kauno.

Su kiekvienu kursų dalyviu dirbo tarptautinė profesionalų komanda. Šiais metais kursus vedė Eilis Cranitch (smuikas, Airija – Italija), Elisabeth Wilson (violončelė, Anglija – Italija), Ramutė Kalnėnaitė (violončelė, Lietuva), Ainis Kasperavičius (altas, Vokietija – Lietuva), Ilona Klusaitė (smuikas, Lietuva), Ingrida Rupaitė (smuikas, Lietuva) ir pasaulinio garso smuiko virtuozė Rebekka Hartmann (Vokietija). Įdomu ir tai, kad Rebekka Hartmann groja 1675 m. Antonio Stradivarijaus smuiku. Rokui ir Patricijai kamerinio muzikavimo pamokas vedė altininkas Ainis Kasperavičius (Vokietija – Lietuva).

Kursų metu buvo sudarytos sąlygos ne tik gilintis į muzikos subtilybes, bet ir plėsti bendrą muzikinį jaunimo išsilavinimą. Dalyviai turėjo susitikimą – diskusiją su kompozitore Zita Bružaite, vyko dvi nuotolinės paskaitos: Elizabeth Wilson paskaita apie D. Šostakovičiaus gyvenimą ir kūrybą ir Eilis Cranitch paskaita apie darbą ansamblio repeticijoje. Laisvu nuo grojimo metu vyko judesio ir taisyklingos laikysenos pamokos, sporto užsiėmimai. Buvo organizuota muzikinė koncertinė išvyka į Kačerginę, kurioje vietos gyventojams ir svečiams vyko koncertas „Pasivaikščiojimas su muzika“. Koncertą vedė muzikologė Birutė Landsbergytė: ji labai įdomiai pasakojo apie čia gyvenusių lietuvių rašytojų V. Mykolaičio-Putino, J. Biliūno, P. ir J. Mašiotų sąsajas su šiuo jaukiu kurortiniu miesteliu. Pirmą kartą Kačerginės parke, tarp senų pušų nuskambėjo didžiulio jaunųjų stygininkų orkestro, vadovaujamo A. Kasperavičiaus, atliekama Juozo Naujalio „Svajonė” bei kiti kūriniai.

Iškilmingas baigiamasis koncertas vyko Kauno arkivyskupijos konferencijų salėje. Gausiai susirinkusius jaunuosius atlikėjus, jų mokytojus ir artimuosius bei garbingus svečius pasveikino Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas. Koncerte grojo kursų dalyviai ir mokytojai, o vakaro kulminacija tapo smuiko virtuozės R. Hartmann pasirodymas.

Džiugu, kad Rokas ir Patricija tarptautiniuose kursuose turėjo galimybę išbandyti save ir gauti kamerinio muzikavimo patirties griežiant kvarteto, kvinteto bei orkestro sudėtyje.

Parengė: mokytoja ekspertė Diana Galdikienė


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas