„Oi žiba žiburėlis“ – 2021 konkursas

Jubiliejinis X-asis respublikinis jaunųjų atlikėjų harmonizuotų lietuvių liaudies dainų a’cappella konkursas „OI ŽIBA ŽIBURĖLIS“ – 2021 sukvietė dalyvius iš visos Lietuvos. Jaunųjų dainininkų balsai, kurių buvo net 32, dainavo a’cappella. Dalyvavo: ALYTAUS PANEMUNĖS PROGIMNAZIJA, ŠIAULIŲ SAULIAUS SONDECKIO MENŲ GIMNAZIJA, KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETO GIMNAZIJA, UKMERGĖS MENO MOKYKLA, KAUNO JUOZO GRUODŽIO KONSERVATORIJA, RIETAVO MYKOLO KLEOPO OGINSKIO MENO MOKYKLA, VILNIAUS ALGIRDO MUZIKOS MOKYKLA IR KLAIPĖDOS JUOZO KAROSO MUZIKOS MOKYKLA.

„Pirmiausia sveikinu Kauno 1-osios muzikos mokyklos kolektyvą ir organizacinį komitetą suorganizavus ir sėkmingai įvykdžius X – ąjį respublikinį jaunųjų atlikėjų harmonizuotų lietuvių liaudies dainų a’cappella konkursą „Oi žiba žiburėlis”. Man buvo labai smalsu ir tuo pačiu didelė garbė dalyvauti konkurso vertinimo darbe. Tegul konkurse pasirodžiusių ansamblių nebuvo gausu, bet dalyvavusieji pademonstravo aukštą meninį lygį ir labai rimtą požiūrį į konkurso iškeltus uždavinius ir misiją. Suprantu, kad dainavimas (o dar ko? – harmonizuotų lietuvių liaudies dainų!) ir ypač daugiabalsis dainavimas be pritarimo daugumai atlikėjų savaime kelia rimtų iššūkių ir naujų patirčių.

Todėl kiekvienas ansamblis, ėmęsis šios veiklos yra sveikintinas ir skatintinas. Pagarba mokytojams, vadovams, ruošusiems programas, rinkusiems dainas, motyvavusiems ir drąsinusiems jaunuolius dainuoti ir dalyvauti konkurse. Žinoma, konkursas parodė, kad esantys arčiau muzikos, dažniau būnantys su muzika, yra labiau išlavinę balsus ir klausas, geriau geba girdėti ansamblio partnerius, meistriškiau pasiekia keliamus uždavinius. Visada džiugu ne tik girdėti gerą atlikimą, bet ir matyti estetinį vaizdą. Maloniai nuteikia akį tvarkingas sceninis apsirengimas. Pagirtina ir skatintina dainuojant liaudies dainas vilkėti ir liaudiškais kostiumais. Linkiu organizatoriams ir iniciatoriams nusiteikimo tęsti, puoselėti, viešinti ir didžiuotis šiuo retu, o Lietuvos muzikinei kultūrai itin svarbiu konkursu. Tegul žiba žiburėliai kaip tie aukso liktorėliai ne iš užrašytų muziejinių prisiminimų, bet tik gyvai iš jaunų karštų krūtinių!“ – žiuri komisijos pirmininkas, VDU Muzikos akademijos Dainavimo katedros vedėjas profesorius TOMAS LADIGA

„Labai buvo malonu klausytis talentingų jaunųjų dainininkų .Kaip sakoma, kada baigiasi žodžiai, prasideda muzika, todėl be galo smagu girdėti jus, matyti ir jausti. Matau, kad per pandemiją tikrai susikaupė jausmų, kuriuos gražiai išreiškėte per muziką .Visiems sėkmės ir lai skamba jūsų širdys.“ – žiuri komisijos narė Vilniaus J. Tallat-Kelpšos konservatorijos choro dirigavimo metodinės grupės pirmininkė, mokytoja ekspertė RENATA GILIENĖ.

„Noriu padėkoti organizatoriams už respublikinį lietuvių l. dainų a capella konkursą ,,Oi žiba žiburėlis”. Tai bene vienintelis toks konkursas Lietuvoje. Labai džiugu, kad dalyvių geografija plečiasi, atlikimo menas, dainų aranžuotės darosi sudėtingesnės, originalesnės. Bravo mokytojams, kurie šiuo sudėtingu laikotarpiu rado laiko ir noro puikiai paruošti dalyvius šiam konkursui. Buvo smagu klausytis ir girdėti tikrai aukšto meninio lygio atlikimą. Nuoširdus ačiū už meilę liaudies dainai, o konkurso organizatoriams linkiu, kad šitas ,, žiburėlis” niekada neužgestų!!!“ -žiuri komisijos narė Kauno muzikinio teatro solistė, Kauno 1-osios muzikos mokyklos vyresnioji mokytoja GIEDRĖ JUKNEVIČIŪTĖ-BEINARIENĖ

LAUREATŲ SĄRAŠAS:

  • Kauno Juozo Gruodžio konservatorija – GRAND PRIX Laureato diplomas
  • Ukmergės meno mokykla – Laureato diplomas I vieta
  • Vilniaus Algirdo muzikos mokykla – Laureato diplomas I vieta
  • Klaipėdos Juozo Karoso muzikos mokykla – Laureato diplomas I vieta
  • Ukmergės meno mokykla – Laureato diplomas II vieta
  • Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija – Laureato diplomas II vieta
  • Ukmergės meno mokykla – Laureato diplomas II vieta
  • Rietavo Mykolo Kleopo Oginskio meno mokykla – Laureato diplomas III vieta
  • Alytaus Panemunės progimnazija – Laureato diplomas III vieta
  • Kauno technologijos universiteto gimnazija – Laureato diplomas III vieta

Parengė: mokytojas metodininkas Arūnas Važinskis


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas