Naujienos mokyklos Youtube kanale

Nuo 2019 metų gruodžio 31 dienos veikiančiame Kauno 1-sios muzikos mokyklos YOUTUBE kanale po truputį daugėja naujų įrašų. Jau dabar galime išvysti 2019 metų gruodžio 17 dienos Kauno technologijos universiteto III rūmų salėje vykusio Kauno 1-osios muzikos mokyklos kompaktinio disko pristatymo koncerto atlikėjus:

mokytojo eksperto Evaldo Liutkausko parengtą mokinį UGNIŲ SIPAVIČIŲ (koncertmeisterė metodininkė Laima Liutkauskienė), mokytojos metodininkė Ramutės Pečeliūnienės paruoštą jaunąjį pianistą ROKĄ ŠADAUSKĄ, mokytojos eskpertės Editos Matulionienės mokinę AGNĘ ŠULNIŪTĘ, kuri atliko P. Sancan virtuozinę toccatą, mokytojo Laimono Salijaus paruoštą akordeonistų duetą FAUSTĄ LABANAUSKĄ ir TITĄ RADZEVIČIŲ, kurie atliko F. Angelio „Maskva-Paryžius“ bei mokytojos ekspertės KRISTINOS KATAVIČIŪTĖS vadovaujamą Kauno 1-sios muzikos mokyklos styginių intrumentų orkestrą (koncertmeisteris metodininkas Dalius Mintaučkis).

O apie pačio koncerto akimirkas 2020 metų sausio 13 dieną KAUNO DIENOS dienraštyje žurnalistė Gintarė Vasiliauskaitė rašė:

Aštuntą dešimtmetį gyvuojančios Kauno 1-osios muzikos mokyklos kolektyvas tolesnę savo gyvavimo istoriją pasiryžęs parašyti moderniu stiliumi. Skaičiuojant paskutines 2019-ųjų dienas pasirodė pirmasis profesionalus mokyklos muzikos albumas, kuriame skamba gabiausių mokinių muzikavimas. Jautė jaudulį „Labai džiaugiuosi, kad buvau atrinktas dalyvauti įrašant kompaktinį diską. Tai visiškai kitokia patirtis, nei grojant pamokos metu ar koncerte. Iš pradžių jaudinausi, tačiau vėliau supratau, kad turėsiu galimybę kūrinį pakartoti, ir sudėliosime geriausią variantą”, – įspūdžiais dalijosi vienuolikmetis smuikininkas Rokas Diržys. Jaunajam muzikantui pritarė ir trylikametė pianistė Agnė Šulniūtė.

Nuo 6-erių muzikuojanti mergaitė džiaugėsi, kad pagaliau turės profesionalų įrašą, kuriuo galės pasidalyti su tėvais ar draugais. Galimybe pamatyti, kaip veikia įrašų studija, didžiavosi ir akordeonistų 16-mečio Fausto Labanausko bei 17-mečio Tito Radzevičiaus duetas. Vaikinai savo ansamblį sukūrė prieš ketverius metus ir jau spėjo sudalyvauti daugybėje Lietuvos ir užsienio konkursų. „Buvo be galo įdomu pamatyti, kaip viskas vyksta įrašų studijoje. Kartu apėmė ir keistas jausmas, nes koncertinį variantą grojome tuščioje salėje be pašalinių garsų. Paprastai baigus kūrinį, pasigirsta aplodismentai, o čia turėjome laikytis tyliai, kad įrašas būtų tinkamai užbaigtas”, – patirtis pasakojo T.Radzevičius. F.Labanauskas įrašė ne tik ansamblio, bet ir solo kūrinį. Pasak jaunuolio, įspūdis išties buvo visiškai kitoks, nei grojant koncerte. „Jautėme, kad tai yra netgi svarbiau, nes įrašas lieka visam laikui. Todėl stengėmės pagroti kaip galima geriau. Kartu ir nebijojome suklysti, nes reikiamas vietas galėjome pakartoti. Aš savo kūrinį įrašiau per tris kartus. Kadangi jis gana ilgas, reikėjo didelio susikaupimo”, – pasakojo jaunasis akordeonistas. Kūrinius į albumą taip pat įrašė fleitininkė Simona Matelytė, pianistai Nida Ardzevičiūtė ir Rokas Šadauskas, smuikininkas Justas Sabastijanskas, trimitininkas Ugnius Sipavičius, gitaristas Emilis Raginis ir fortepijoninis Jokūbo Jakelio ir Manto Vaitkaus duetas. Šie muzikos mokyklos auklėtiniai yra įvairaus amžiaus – nuo pirmos iki dvyliktos klasės. Iš viso įrašyta vienuolika muzikinių numerių.

Svarbi vertybė Visi į albumą kūrinius įrašę mokiniai yra daugkartiniai respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatai, pasižymėję ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Vyresnieji muzikantai yra dalyvavę per 30 tarptautinių konkursų, mažieji – apie 20. Juose mokiniai užėmė pirmas antras vietas ar laimėjo „Grand Prix” prizą. Smuiko mokytoja ekspertė Diana Galdikienė džiaugėsi, kad ryškiausiems mokyklos mokiniams buvo suteikta galimybė taip įsiamžinti. Jos mokinys R.Diržys albumo įrašymo metu buvo vos dešmties. „Tai – itin didelė garbė ir pripažinimas tiek mokytojui, tiek mokiniui. Prieš pasirodant albumui jautėme didžiulį jaudulį, nes patys galutinio varianto dar nebuvo girdėję.

Kompaktinį diską mokiniai įrašė dar pavasarį, tačiau jis mus pasiekė tik dabar”, – pripažino D.Galdikienė. Fortepijono mokytoja ekspertė Edita Matulionienė pasakojo, kad kasdieniame darbe savo mokinių atliekamą muziką telefonu įrašo dažnai. Tačiau profesionalus kompaktinis diskas – visai kas kita. „Klausant įrašą, atkrenta asmeniškumo kontekstas, nes nematai judesių, tavęs neveikia vaiko charizma ir kiti emociniai aspektai, – pasakojo ji. – Todėl įrašinėju mokinių darbą pamokose, repeticijų salėse, vaikai ir patys, grodami namuose, padaro įrašus ir juos man atsiunčia. Tai yra išgrynintas garsas, tad užsimerkęs gali girdėti visas plonybes ir jas tinkamai įvertinti. Tad su išmaniosiomis technologijomis atsivėrusios galimybės yra labai svarbios. Tačiau profesionalus muzikinis albumas – tikra vertybė, kuri išliks amžinai. Žinoma, jo net negalima palyginti su mūsų pačių įrašytais įrašais.” Trimito mokytojas ekspertas Evaldas Liutkauskas pastebėjo, kad mokiniai albumo įrašymui be galo daug ruošėsi: įrašas išlieka ilgam, tad mokiniai jautė dar didesnę atsakomybę. E.Liutkauskas ruošė jaunąjį trimitininką U.Sipavičių.

Berniukas prisipažino jaudinęsis, kad kūrinio iš pirmo karto įrašyti nepavyks, tačiau nurimo supratęs, kad jį galės pakartoti. Mokytojų manymu, tokios profesionalios galimybės formuoja mokinių mąstymą ir turi didelę įtaką jų karjeros pasirinkimui. Nors ne visi yra apsisprendę siekti muzikanto kelio, pamatę, kad yra svarbūs, įvertinti ir pastebėti, gali nuspręsti sieti savo gyvenimą su muzika. „Net ir tie, kurie užaugę dirbs visai kitokius darbus, albumą galės parodyti savo vaikams, vesdami juos į muzikos mokyklą”, – šypsojosi E.Matulionienė. Sklaida – visais kanalais Šis albumas – pirmasis profesionalus kompaktinis diskas per visų Kauno muzikos mokyklų istoriją.

Idėja išleisti ryškiausių mokinių įrašą kilo mokyklos vyr. fortepijono mokytojui, vyr. koncertmeisteriui Domantui Miliui. Kauno technologijos universiteto (KTU) humanitarinių mokslų antro kurso doktorantas ir akademinio choro „Jaunystė” koncertmeisteris nusprendė šiam tikslui pasitelkti universiteto garso režisūros studentus ir dėstytojus. Taip buvo pasirašyta KTU ir Kauno 1-osios muzikos mokyklos bendradarbiavimo sutartis, lėmusi išsiplėtusias technologines galimybes.

Mokyklos direktorius Mindaugas Labanauskas tikino, kad mokykla nuo šiol planuoja kasmet išleisti po gabiausių mokinių įrašą. O tokių mokykloje nemažai. Iš viso čia mokosi daugiau nei 1 200 mokinių – dauguma jų be galo talentingi. D.Milius džiaugėsi, kad pradėjusi skaičiuoti savo 8-ąjį dešimtmetį, mokykla įžengė į naują etapą. „Vis labiau prisitaikome prie šiuolaikinės visuomenės poreikių, greito tempo, informacinių technologijų. Sukūrėme mokyklai naują, patogią interneto svetainę, rengiame „YouTube” kanalą. Duomenys rodo, kad naujojoje svetainėje per mėnesį apsilanko apie 1 100 vartotojų, daugiau nei 54 proc. iš jų prisijungia per mobiliuosius įrenginius”, – pasakojo D.Milius.

Jis akcentavo galimybę pažinti mokyklos auklėtinių meistriškumą pasitelkus kuo daugiau šiuolaikinių technologijų. Visi į albumą kūrinius įrašę mokiniai yra daugkartiniai respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatai, pasižymėję ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Susibūrę į orkestrus Naujovių sąraše ir prieš metus sukurtas mokyklos styginių instrumentų orkestras, kuriame griežia daugiau kaip 60 jaunųjų smuikininkų. Prie naujai suburto orkestro vadovės vairo stojo mokytoja eskpertė Kristina Katavičiūtė. Tai pirmasis tokio dydžio mokinių orkestras Kauno miesto muzikos mokyklų istorijoje. Orkestras pasirodė ir per albumo pristatymo koncertą, vykusį KTU salėje. Jam pritarė daugiau nei 60 jaunųjų solistų – mokyklos Fortepijono skyriaus 2–4 klasės mokinių jaunučių choro narių. Tad scenoje vienu metu pasirodė daugiau kaip 100 atlikėjų. „Turime ir mokinių pučiamųjų instrumentų orkestrą. Yra minčių abu orkestrus sujungti. Tad kitais metais laukia dar daugiau staigmenų”, – žadėjo D.Milius.

Parengė: Kauno 1-osios muzikos mokyklos administracija


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas