Edukacinė kelionė M. K. Čiurlionio keliais

Gražią, saulėtą spalio dieną, po dvejų metų pertraukos, fortepijono klasės mokiniai su mokytojais išvyko į Druskininkus, į tradicinę kelionę aplankyti žymiausio lietuvių kompozitoriaus ir dailininko M. K. Čiurlionio gimtąsias vietas Dzūkijoje, dar vadinamoje Dainavos kraštu. Kelionės tikslas – simboliškai paminėti M. K. Čiurlionio gimtadienį, kaip dovaną paskiriant kompozitoriui Kauno 1-osios muzikos mokyklos jaunųjų pianistų koncertą.

Koncertas vyko M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje. Sodyboje, kur Mikalojus Konstantinas praleido gražiausius savo vaikystės metus ir atrado meilę muzikai bei muzikos garsams – o juos girdėjo visur gamtoje: miško ošime, jūros bangavime…

Įtaigus muziejaus gidės pasakojimas apie M. K. Čiurlionio gyvenimą sudomino visus. Ir mažiausiąją koncerto dalyvę pirmokėlę, kuri į koncertinę kelionę išsiruošė pirmąkart. Ir vyresnius mokinius, apie iškilų Lietuvos menininką ir jo kūrybinį palikimą jau žinančius iš muzikos istorijos pamokų. Visi smalsiai apžiūrinėjo Čiurlionių namus, kuriuose, atrodė, tarsi sustojęs laikas.

Koncertą muziejaus koncertų ir edukacijų erdvėje tradiciškai vedė mokytoja Rima Eigirdienė, visada mokiniams žaismingai pasakojanti įdomiausius faktus ir istorijas iš M. K. Čiurlionio ir jo tėvelių gausios šeimos gyvenimo.

Po koncerto aplankėme kitas Druskininkų miesto vietas, susijusias su M. K. Čiurlioniu. Paminklą, pastatytą talentingo menininko 100-osioms gimimo metinėms, kurio papėdėje, pagerbiant atminimą, uždegėme žvakeles. Žinoma, pasinaudojome ir galimybe Druskininkų muzikiniame fontane paklausyti M. K. Čiurlionio sukurtos simfoninės poemos „Jūra“. Besitaškantys fontano purslai puikiai papildė mus supančius muzikos garsus…

Po sočių pietų jaukioje kavinėje vykome į ekskursija pas žymiausią Dzūkijos skulptorių Antaną Česnulį. Visus sužavėjo skulptoriaus darbai, gausiai išsibarstę po didelį plotą užimančią pamiškės sodybą, šalia ramybe alsuojančios Ratnyčėlės upės. Ekskursiją pravedė ir savo darbus aprodė bei jų sukūrimo istorijas nupasakojo pats skulptorius A. Česnulis, savo rankomis sukūręs tiek grožio. Viešnagė pas svetingą skulptorių paliko puikius įspūdžius. Laiką čia praleidome labai smagiai ir atsisveikindami pažadėjome dar būtinai sugrįžti. Nes ekspozicija kasmet papildoma naujais skulptoriaus darbais ir sumanymais, išradingai derančiais su juos supančia aplinka.

Kelionėje mus visą dieną lydėjo svarbiausi dalykai: puiki nuotaika, sėkmė ir šilta bobų vasaros saulė. Mokslo metų renginių sezonas atidarytas – belieka laukti sekančių smagių koncertinių susitikimų!

Dėkojame edukacinės kelionės organizatorėms fortepijono mokytojoms J. Žemaitytei, Z. Sivakovai, R. Bimbaitei už sumanymus ir idėjas, kad kelionė būtų sklandi ir prasminga. Dėkojame mokytojams, paruošusiems savo mokinius koncertui ir keliavusiems kartu. O mokiniams dėkojame už jų šypsenas, žingeidumą ir gražų grojimą.

Ir labiausiai dėkojame mokyklos direktoriui M. Labanauskui ir direktoriaus pavaduotojai R. Derbutienei, padėjusiems įgyvendinti šią įspūdžių kupiną koncertinę – pažintinę kelionę! Didelis AČIŪ!

Parengė: mokytoja ekspertė Jolanta Snudaitienė
Nuotraukos: J. Žemaitytės ir J. Snudaitienės


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas