Jaunieji talentai ir VDU kamerinis orkestras

Spalio 21 dieną Kauno valstybinėje filharmonijoje rinkosi muzikos ištroškę klausytojai, norintys išgirsti talentingiausius Kauno 1-osios muzikos mokyklos jaunuosius muzikantus, koncertuojančius su Vytauto Didžiojo universiteto KAMERINIU ORKESTRU, kuriam dirigavo vienas žymiausių šalies dirigentų, maestro VYTAUTAS LUKOČIUS.

Koncerte pirmasis pasirodė jaunasis trimitininkas, 5 klasės mokinys UGNIUS SIPAVIČIUS, kurį parengė mokytojas ekspertas Evaldas Liutkauskas. Ugnius su patriotiniu užsidegimu atliko Vytauto Klovos „Ūdrio dainą“ iš operos „Pilėnai.

Po Ugniaus į sceną žengė vienas gabiausių ir perspektyviausių respublikos jaunųjų smuikininkų, 6 klasės mokinys ROKAS DIRŽYS, kurį parengė mokytoja ekspertė Diana Galdikienė. Rokas H. Wieniawski „Briliantinį polonezą“ griežė ypatingai laisvai, natūraliu ir paveikiu garsu bei intonacija.

Mokytoja Diana dalinosi savo įspūdžiais:

Esu labai sujaudinta ir laiminga, kad šiuo sudėtingu laikotarpiu koncertas įvyko. Labai sveikinu savo mokinį Roką ir visus talentingus mokinius, kurie taip nuoširdžiai ir atsakingai ruošėsi šiam koncertui. Taip ir norisi sušukti „sustok, akimirka žavinga!”

Koncertą tęsė ypatingu intelektualiu grojimu pasižyminti violončelės 8 klasės mokinė MARTYNA PUSKUNIGYTĖ, kurią parengė mokytojas metodininkas, Kauno styginių kvarteto narys Saulius Bartulis. Martyna atliko A. Vivaldi sonatos violončelei e-moll III ir IV dalis. Ypatingas pasirodymo akcentas – orkestrui partiją aranžavo pati Martyna, taip parodydama savo augančio talento galimybes.

Po Martynos pasirodymo į sceną žengė fortepijono mokytojos ekspertės Rūtos Bimbaitės parengta 2 klasės, bet vos 7 metų amžiaus, mokinė PAULINA PĖŽAITĖ.

Mažylė su dideliu užsidegimu, ne pagal amžių pažangia fortepijonine technika, atliko šiuolaikinio amerikiečių kompozitoriaus M. Edwards koncerto fortepijonui su orkestru G-dur III dalį.

Koncertą tęsė fortepijono mokytojos ekspertės Rasos Rasimavičienės parengta 7 klasės mokinė LIEPA JUODYTĖ, kuri tobula technika ir puikiu džiazinės muzikos pajautimu atliko A. Tsfasman “Džiazinės siuitos” fortepijonui ir orkestrui IV dalį „Greitas judėjimas”, užtikrintai, skaidriu ir aktyviu garsu klausytojus nukeldama į rusiškojo džiazo pasaulį.

Mokytoja Rasa apie savo išgyvenimus po mokinės pasirodymo:

Vien mintis „koncertas su orkestru” kelia šūsnį jausmų. Tai žavinga intriga, adrenalinas, neįtikėtinas malonumas, skatinantis veikti. Tai yra ir didžiulė atsakomybė bei pasiekimas. Tai – unikalus bendravimas ir laimės pojūtis …

Antrojoje koncerto dalyje išgirdome monolitinę ir su tikro pianisto branda atliktą J. S. Bach koncerto fortepijonui ir orkestrui I dalį. Solistė, 12 klasės mokinė AISTĖ MERFELDAITĖ, kurią parengė fortepijono mokytoja metodininkė Jovita Vaičiulienė, koncertą atliko nepaprastai stilingai ir įtaigiai.

Vėliau į sceną žengė 10 klasės mokinė EMILIA NEVERAUSKAITĖ, kuriai jos fortepijono mokytoja Vida Grigaitienė perteikė subtilų lyrinės muzikos atlikimo jausmą, kurį Emilia taip įtaigiai atskleidė, atlikdama E. Grieg koncerto fortepijonui su orkestru a-moll II dalį.

Visą koncertą vainikavo fortepijono mokytojos ekspertės EDITOS MATULIONIENĖS 8 klasės mokiniai MANTAS VAITKUS ir JOKŪBAS JAKELIS, kurie atliko filosofinės prigimties anglų kompozitoriaus N. Hess koncerto fortepijonui su simfoniniu orkestru II-ąją (Mantas) ir III-ąją (Jokūbas) dalis.

MANTAS ekspresyviai pasakojo apie meilę (taip pavadinta II-oji koncerto dalis), o Jokūbas drąsiai, patetiškai, bet nelėkštai bylojo apie pareigą (toks III-osios koncerto dalies pavadinimas).

Koncertą nuotaikingai vedė Kauno 1-osios muzikos mokyklos vyresnysis mokytojas PAULIUS BERŪKŠTIS. Kad koncertas sklandžiai pavyktų daug pastangų įdėjo renginio koordinatoriai JOLANTA SNUDAITIENĖ, DOMANTAS MILIUS, AGNĖ SIPAVIČIENĖ.

Už įvykusį puikų koncertą Kauno 1-oji muzikos mokykla DĖKOJA Kauno valstybinės filharmonijos vadovui JUSTINUI KRĖPŠTAI, koncertinės veiklos vadovei SONATAI GENOVAITEI FILINIENEI, vadybininkei RAMUNEI BALTUŠNIKAITEI.

Taip pat koncertas neįsivaizduojamas be Vytauto Didžiojo universiteto KAMERINIO ORKESTRO direktorės RITOS BIELIAUSKAITĖS bendradarbiavimo ir pagalbos.

Tačiau viskas prasideda nuo idėjos ir iniciatyvos. O idėjos autorė – Kauno 1-osios muzikos mokyklos fortepijono mokytoja ekspertė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui RASA DERBUTIENĖ, kuri apie įvykusį koncertą dalinasi savo išgyvenimais:

Šios dienos visi laukėme su didžiuliu nerimu, balansavome ant trapios ribos – įvyks koncertas ar ne? Todėl apima dar didesnis džiaugsmas ir euforija, kad koncertas vis dėlto įvyko! Vaikai grojo fantastiškai! Norisi visiems dėkoti dar ir dar kartą bei kartu pasidžiaugti ir pasididžiuoti, kokių talentingų mokinių turime, kokie rūpestingi ir atsidavę mokinių tėveliai, na ir aišku, joks mokinys nepasiruoš koncertui be mokytojo. O mūsų mokykloje dirba ypatingai profesionalūs ir pasiaukojantys pedagogai! Vien pažvelgus į koncerto programą galima pastebėti, kaip išradingai parinktas repertuaras, kokie įdomūs kūriniai „atrasti” būtent šiam koncertui! Didžiulis dėkui ir orkestrui, kad jau penktą kartą muzikuoja su jaunaisiais talentais, maestro Vytautui Lukočiui, kuris savo spinduliuojančia energija, plačia šypsena, geru žodžiu palaiko jaunuosius muzikantus. Vaikai nepaprastai laukė šios dienos ir būtų buvęs didžiulis nusivylimas ir praradimas, jei renginys būtų nukeltas. Tik muzikantas gali suprasti, ką reiškia išlaikyti tokius kūrinius ilgesnį laiką, kai jie jau išmokti, subrandinti… Groti su orkestru yra kažkas nepaprasto, kitam gal tai viso gyvenimo svajonės išsipildymas, o Liepai ir Jokūbui pasiseka jau antrą kartą! Pirmą kartą jie grojo su orkestru dar būdami pradinukai, o dabar jau neužilgo baigs mokyklą. Šios garbės jie, kaip ir visi kiti šio koncerto dalyviai, užsitarnavo ne tik savo talentu, bet ir sunkiu kasdieniu darbu.

Linkiu, kad tokie renginiai vyktų ir ateityje, kad talentingiausi ir darbščiausi vaikai galėtų pajausti muzikavimo džiaugsmą su tikru, „gyvu” orkestru!

Parengė: Kauno 1-osios muzikos mokyklos administracija


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas