Koncertas „Pavasario belaukiant“

„Pavasario belaukiant“ – tokiu poetišku koncerto pavadinimu kovo 24 dieną klausytojus į renginį pakvietė Kauno 1-osios muzikos mokyklos etnokultūros: liaudies instrumentų pradinių klasių mokiniai ir jų mokytojai. Šis jaunųjų muzikantų koncertas yra tapęs tradiciniu. Jo sumanytoja – buvusi mokyklos mokytoja Zita Labutienė tradiciją saugojo tris dešimtmečius. O šiųmetis muzikinis „pavasario laukimas“, suorganizuotas etnokultūros: liaudies instrumentų klasės vadovės Linos Murauskienės, buvo nuotaikingas, šeimyniškas ir itin „pavasariškas“. Muzikos būta daug, įvairios, labai gražios, pritaikytos vaikų amžiui ir alsuojančios lietuviška dvasia. Gausus klausytojų būrys turėjo progą išgirsti pagrindinius šios klasės instrumentus (tradicines ir koncertines kankles, birbynę, bandoniją) bei tradiciškai atliekamas lietuvių liaudies dainas.

Senoji lietuviško kankliavimo tradicija paprastai siejama su vyrų skambinimu kanklėmis. Ilgainiui ši praktika pasikeitė ir gražias lietuviškas kankles į rankas paėmė mergaitės, o skambinančių kanklėmis vyrukų vis mažėjo. Tačiau ne mūsų mokykloje! Šiuo labai malonaus tembro instrumentu, kaip ir koncertinėmis kanklėmis čia sėkmingai mokosi groti tiek berniukai, tiek mergaitės.

Renginyje tradicinėmis kanklėmis solinius kūrinėlius atliko J. Jankauskas („Alinderis“, mokytoja R. Šukienė); P. Bakučionytė („Grečenikė“), D. Valuckas („Kurpių šokis“), D. Garnys (l. l. d. „Ant kalnelio, ant aukštojo“), jų mokytoja B. Nemčinskienė; E. Brimerytė (l. l. d. „Suka lizdą gerveli“, mokytoja L. S. Proškutė). Koncertinėmis kanklėmis „soliavo“ A. Vaišnoraitė (S. Miltenio „Beauštanti aušrelė“), V. Bagdonaitė (V. Naraškevičiaus „Atplaukia antelė“). Šiuos mokinius paruošė mokytoja L. Murauskienė. Mokytojos D. Čižinauskienės mokinė K. Buvarskis grojo vokiečių liaudies šokį, o A. Normantaitė skambino ir dainavo A. Lopo „Naujienas“.

Jei anksčiau „pavasarį šaukdavo“ tik solistai, tai čia išvydome ne tik solistus, bet ir nedidelius ansamblius. Mokytojos L. S. Proškutės vadovaujamas tradicinių kanklių kvintetas (D. Paliokas, D. Šarakauskas, E. Dauksevičiūtė, E. Mackevičiūtė, A. Proscevičiūtė) atliko lietuvių liaudies dainas „Siuntė mane motinėlė“ ir „Vai, broli broli“; mokytojos B. Nemčinskienės vokalinis duetas (D. Garnys ir I. Adomaitytė) „traukė“ aukštaitišką dainą „Čiužinėja laputala“; mokytoja L. Murauskienė subūrė dvigubą šeimyninį duetą (sesės A. ir D. Salickaitės bei E. Murauskaitė su mama Lina), kurios atliko B. Balakauskienės dainą „Nykštukai“ su koncertinių kanklių pritarimu. O savo mokinukių duetui L. Kinaitei ir U. Karkazaitei (koncertinės kanklės) mokytoja E. Butienė sukūrė pjesę „Ežys“.

aunam atlikėjui visada svarbu, kai jį padrąsina ne tik mokytojas, bet ir žiūrovai. Tačiau muzikuoti drauge su mokytoju – tikras smagumėlis! Išgirdome ne vieną mokytojų-mokinių koncertinių kanklių duetą. Daugybės žiūrovų simpatijų susilaukė jaunoji atlikėja J. Grigė (paruošiamoji klasė), su mokytoja D. Čižinauskiene skambinusi ir dainavusi lietuvių liaudies dainą „Kas ten teka“. Su šia pedagoge kartu muzikavo ir S. Busliūtė, skambinusi A. Lapinsko pjesę „Prie miškelio“. Koncertą pagyvino lietuviška polkutė „Šok, tėveli“, kurią kartu su E. Butiene pakankliavo L. Radzevičienės mokinė R. Butėnaitė. Drauge su savo mokytoja muzikavo L. Murauskienės mokiniai – F. Vaišnoraitė traukė „Į žygį“ (komp. F. Viskontas), J. Bulota atliko E. Laumenskienės „Linksmąją ožkytę“, o G. Večerskaitės ir mokytojos duetas įsuko į M. Mees Tango ritmus.

Tarp daugybės kanklininkų naujomis spalvomis įsiliejo birbynės tembras. Mokytojo N. Murausko mokinys M. Anuškevičius drauge su koncertmeistere S. Mikušauskiene nuotaikingai atliko P. Škimelio „Čiuožiką“.

Daugeliui klausytojų, ypač mažųjų, buvo smalsu sužinoti, kas gi yra ta bandonija? Ogi tai gana sudėtingas dumplinis instrumentas, kurį paprastai sėkmingai įveikia vyrukai. Mokytojas A. Kasperavičius maloniai nustebino, pademonstravęs, kad šiuo instrumentu gražiai groti, juo mėgautis gali ir mergaitės. Tik antrus metus bandoniją valdanti A. Jachimavičiūtė žvaliai atliko Fokstrotą.

Pasiteisino ir klasės vadovės L. Murauskienės mintis įprastą muzikos mokyklos erdvę pakeisti į jaukią Kauno tautinės kultūros centro salę, kurią tuo metu puošė dailininkės Loretos Valantiejienės piešinių paroda „Mano vidinis paukštis“, nepaprasto grožio paukščių piešiniais tarsi iliustruojanti pavasarinį jaunųjų muzikantų koncertą. Renginį vedusi L. Murauskienė pasidžiaugė augančia nauja mokinukų karta bei jų tėveliais, nes būtent jie pirmiausia įžvelgė prasmę skiepyti savo vaikuose dvasines vertybes per lietuvišką  muzikinę kultūrą.


Parengė: mokytoja metodininkė Birutė Nemčinskienė
Nuotraukos: mokytojos metodininkės Evelinos Butienės


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas