Festivalio ,,Laiko ritmu“ apžvalga

Pirmieji muzikos festivaliai Lietuvoje pradėti rengti XX a. pradžioje. 1990 metais Lietuvoje atkūrus nepriklausomybę, padaugėjo įvairiausio pobūdžio muzikos festivalių. 1986 metais įvyko pirmasis tarptautinis akordeono festivalis Vilniuje. Pirmasis akordeonistų festivalis Kaune įvyko 1994 metais. 2015 metais ir Kauno 1 – oje muzikos mokykloje buvo organizuotas I respublikinis akordeono muzikos festivalis ,,Laiko ritmu“. Festivalio idėjos autorė ir iniciatorė buvo tuometinė akordeono klasės vadovė, mokytoja ekspertė Marija Martinkienė. Įvykus pirmajam festivaliui, kuris pranoko visų lūkesčius, nuspręsta respublikinį akordeono muzikos festivalį ,,Laiko ritmu“ organizuoti kiekvienais metais.

Sudėtingu ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui pandemijos metu, šiais metais buvo pratęsta tradicija ir kovo 26 dieną akordeono klasės vadovės, mokytojos ekspertės Redos Labanauskienės iniciatyvos dėka įvyko VI respublikinis akordeono muzikos festivalis ,,Laiko ritmu“. Jį organizavo Kauno 1 – osios muzikos mokyklos akordeono klasės mokytojai.
Festivalio tikslas ir uždaviniai – skatinti groti lietuvių bei kitų šalių kompozitorių originalius akordeonui sukurtus kūrinius. Ugdyti mokinių saviraišką, motyvaciją, kūrybiškumą. Tobulinti jaunųjų akordeonistų koncertinę praktiką, pasitelkiant informacinių technologijų priemones. Plėsti akordeono mokytojų kūrybinį bendradarbiavimą siekiant profesinio ir meninio tobulėjimo.

Šių metų festivalio išskirtinumas, kad esant pasaulinei pandemijai, dalyvių pasirodymai vyko virtualioje erdvėje https://padlet.com/k1mmakordeonistai/yizps0rutd6hn5wd

Džiugu, kad festivalyje gausiai dalyvavo jaunieji atlikėjai iš visos Lietuvos. Pasirodė 74 dalyviai, kuriuos paruošė 45 mokytojai iš įvairių Lietuvos muzikos ir meno mokyklų. Kauno 1 – ąją muzikos mokyklą festivalyje atstovavo mokiniai Rapolas Darčanovas, Tomas Ralys, Juozas Vybornas, Rugilė Pileckytė, Erikas Kelpša, Eglė Vosyliūtė, Austėja Vosyliūtė, Justas Rukas, Gilė Burovaitė, Ieva Pališkytė, Augustas Ukvalbergas, Vytautė Blekaitytė, Titas Radzevičius, Faustas Labanauskas. Juos paruošė mokytojai Dainorina Pušinaitienė, Marija Martinkienė, Reda Labanauskienė, Janė Macevičienė, Kristina Dabravolskaitė, Laimonas Salijus, Marius Laurynaitis.

Festivalio metu vyko virtualus 6 val. seminaras ,,Žvilgsnis į mokymą(si): praeitis, dabartis, ateitis“. Klausytojams buvo išduoti Kauno pedagogų kvalifikacijos centro pažymėjimai. Mokytojai – lektoriai dalinosi sukaupta pedagogine patirtimi, buvo skaitomi metodiniai pranešimai aktualiomis temomis, pristatomi leidiniai. Daug naujovių, gyvumo į seminarą įnešė lektorė, švietimo ir verslo konsultantė, nepriklausoma žurnalistė Lidija Laurinčiukienė. Ji skaitė pranešimą ,,Mokytojo psichologinio imuniteto ABC“. Lektorė dalinosi savo patirtimi ir įžvalgomis, padedančiomis stiprinti pedagogo psichologinį imunitetą. Pasak lektorės, mūsų mintys ir mąstymas apie situacijas turi įtakos tam, kaip mes jaučiamės. Sugebėję atpažinti mus neigiamai veikiančias situacijas, mes galime padėti patys sau stiprinti jau esamą imunitetą ar jį įgyti. Aiškiai suvokdami ir įsisąmonindami, kad aplinka mums daro poveikį, savo mąstymu mes galime paveikti savo reakcijas ir emocijas aplinkos atžvilgiu. Taip mes galime tapti psichologiškai atsparesni.

Vievio meno mokyklos mokytojas Andrius Šimkus paruošė pranešimą ,,Elektrinio akordeono ,,Roland“ pristatymas. Akordeono meno istorija ir dabartis“. Seminaro lektorius trumpai papasakojo apie akordeono kilmę, jo sandarą, ištobulinimą iki šiuolaikinio koncertinio instrumento. Pristatė ,,Roland“ kompanijos elektroninį akordeoną bei gyvai pademonstravo jo galimybes.

Pranešimą ,,Nuotolinio darbo patirtys“ parengė ir skaitė Kuršėnų meno mokyklos mokytoja metodininkė Irma Dešriuvienė. Ji pasidalino tiek gerąja, tiek blogąja patirtimi, dirbant nuotoliniu būdu su mokiniais. Pasidalino iššūkiais, kurie iškilo 2020 metais persikėlus į virtualią erdvę, ypač ruošiantis egzaminams, koncertams. Kaip motyvuoti mokinius nuotoliniu būdu, palaikyti psichologinį klimatą bendravime. Paliesti ir mokytojų kompetencijos tobulinimo, nuotolinių seminarų klausimai.

Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos mokytoja metodininkė Eva Balachovičienė paruošė pranešimą ,,Specifiniai mokymosi sutrikimai. Būdai pagelbėti mokiniui muzikos pamokoje“. Pranešime akcentuota, kad muzikinis lavinimas – labai efektyvus būdas integruoti bei socializuoti vaikus, turinčius mokymosi sutrikimų. Aptarti sunkumai, kylantys dėl mokymosi sutrikimų ir jų sprendimo būdai.

Kuršėnų meno mokyklos vyresnioji mokytoja Meilutė Dautarienė pristatė pranešimą ,,Iššūkiai mokant vaikus nuotoliniu būdu“. Ji supažindino su privalumais, naujais metodais, programų parinkimu dirbant virtualioje erdvėje. Vilniaus Broniaus Jonušo mokytoja ekspertė Irena Lošakevič ir Rudaminos meno mokyklos vyresnioji mokytoja Sigita Rozova pristatė knygelę ,,Ponas akordeonas ir ponia spalva“. Ji skirta patiems mažiausiems, kurie nori žengti muzikos keliu ir skatina kuo geriau pažinti pasirinktą instrumentą – akordeoną. Įdomi, žaisminga, spalvota knygelė lavins vaikus visapusiškai. Vartydami ją – skaitys smagius eilėraštukus, dainuos, išmoks groti nesudėtingus kūrinėlius, spalvins paveikslėlius. Taip mažieji atlikėjai linksmai ir išradingai ugdys pradinius grojimo įgūdžius.

Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų gimnazijos direktorė Renata Bakulienė pristatė autorinį leidinį ,,Pjesės mažiesiems akordeonistams“. Leidinyje – 24 pjesės, skirtos akordeono dalyko pradinukams, tiek darbui pamokoje, tiek savarankiškam mokymuisi. Vaizduotę lavinančios programines pjeses galima atlikti atskirai, tiek pasirinktinai jungiant į ciklą. Leidinys padės jauniesiems akordeonistams pažinti ir nesudėtingai įsisavinti pagrindinius muzikos kalbos elementus.

Kaišiadorių meno mokyklos mokytoja ekspertė Ona Kupčiūnienė pristatė du leidinius akordeonui: ,,Grokim ir dainuokim“, ,,Grokim ir džiaukimės“. Mokytojos teigimu, daugelis dabartinės kartos vaikų nori greito rezultato: pageidauja nedidelės apimties melodingų kūrinėlių, kuriuos pavyktų pagroti pirmu bandymu. Šie leidiniai patenkins lūkesčius ir palengvins ugdymo procesą.

Straipsnį parengė mokytojai Marius Laurynaitis, Reda Labanauskienė.


Savivaldybės biudžetinė įstaiga
"Kauno 1-oji muzikos mokykla"

Visos teisės saugomos © 2024

Tel: +370 37 422 834
Faksas: +370 37 422 834
Adresas: J. Gruodžio g. 25, LT-44289, Kaunas
Įmonės kodas: 190144649
El. Paštas: info@pirmamuzikos.lt

"... ir tik muzika suteikia gyvenimui spalvas" - Anonimas